Ostatnie dni neandertalczyka w Europie
1 lutego 2010, 13:24Ostatni neandertalczyk zmarł w Europie co najmniej 37 tys. lat temu. Przyczyniły się do tego zarówno zmiana klimatu, jak i niełatwe kontakty z człowiekiem współczesnym.

Jesteśmy ptasie móżdżki
6 lipca 2010, 08:34Ty ptasi móżdżku! - to popularne wyzwisko jest wyjątkowo związane z nauką, ponieważ wywodzi się z powszechnego mniemania badaczy o wyższości mózgów ssaków nad mózgami ptaków. Teraz jednak trzeba będzie je odstawić do lamusa - nasze mózgi nie różnią się mocno od ptasich.

Gwiazda neutronowa w laboratorium
11 grudnia 2010, 14:23Naukowcy będą mogli studiować pod mikroskopem właściwości supergęstych gwiazd neutronowych, materii z momentu Wielkiego Wybuchu, czy weryfikować założenia teorii strun oraz projektować nadprzewodniki. A to wszystko dzięki zimnemu gazowi Fermiego.

Wkrótce dowiemy się co z bozonem Higgsa
26 lipca 2011, 22:28Dyrektor generalny CERN-u Rolf Heuer twierdzi, że do końca 2012 roku Wielki Zderzacz Hadronów ostatecznie dowiedzie istnienia bądź nie bozonu Higgsa. Aby to sprawdzić potrzebujmy więcej danych, nawet dziesięciokrotnie więcej niż obecnie - stwierdził Heuer

Nowa wersja przyszłych superkontynentów
9 lutego 2012, 13:22Geolodzy z Uniwersytetu Yale zaproponowali nową teorię dotyczącą tworzenia superkontynentów. Wg nich, istotną rolę odgrywa ortowersja, w ramach której każdy kolejny superkontynent obraca się o 90 stopni w stosunku do środka geograficznego poprzednika.

Płatne treści w polskim internecie
18 lipca 2012, 08:10Na polskim rynku pojawiła się słowacka firma Piano Media, która pomaga mediom internetowym we wprowadzeniu płatnych treści. Chęć skorzystania z jej usług wyraziły 42 serwisy należące do sześciu wydawnictw

Tlenek jodu zaskoczył naukowców
25 stycznia 2013, 19:28Wysoko nad powierzchnią oceanu odkryto zaskakująco dużą koncentrację tlenku jodu. Substancja ta oczyszcza powietrze i niszczy ozon. Zaobserwowaliśmy znacznie większą koncentrację IO niż się spodziewaliśmy - mówi Rainer Volkamer z Cooperative Institute of Research in Environmental Sciences (CIRES) na University of Colorado Boulder

Mapujące kiwanie
19 września 2013, 12:26Australijscy naukowcy z Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) stworzyli bardzo szczegółowy model 3D Krzywej Wieży w Pizie. Posłużyli się przy tym przenośną technologią Zebedee. W skład systemu wchodzi bujający się na sprężynie skaner laserowy (LIDAR). Dzięki specjalnemu oprogramowaniu dane są później przekształcane w trójwymiarową mapę.

NASA rozpocznie testy nowe systemu lądowania na Marsie
2 czerwca 2014, 11:35Wkrótce nad hawajską wyspą Kauai NASA rozpocznie testowanie nowego systemu, przeznaczonego do lądowania ciężkich ładunków na powierzchni Marsa.

Podczas trawienia chleba uwalniają się egzorfiny glutenu pszennego
3 lipca 2015, 11:59Egzorfiny - biologicznie aktywne cząsteczki uwalniane podczas trawienia chleba i makaronu - mogą przetrwać cały proces i przedostać się przez nabłonek przewodu pokarmowego do krwiobiegu. Wyniki uzyskane przez naukowców z Uniwersytetu w Mediolanie rzucają więcej światła na nadwrażliwość na gluten.